LMP GÖD

Ez a gödi lmp-sek blogja. A pártból kilépett önkormányzati képviselő, Hlavács Judit itt folytatja: zoldgod.blog.hu

Friss topikok

  • É-K Zs.: A mélyalapozás időpontja: aug. 1. szerda. Várunk minden lelkes önkéntest, aki szeretne tenni Gödért! (2012.07.04. 13:47) Megszépül a gödi vasúti aluljáró
  • Hlavács J: Megvolt a bizottság (ismét nem lett döntés), és a tegnapi testületin (természetesen) megszavazták ... (2011.12.09. 09:55) Forró vizet a plafonra
  • Hlavács J: Friss hírek: a mai (okt. 26.) testületin "tudomásul vettük" a kormányhivatal észrevételeit, de a r... (2011.10.26. 13:45) Megint szemét - szemétügyek IV.
  • Sparhelt: Hogy miben nincs igazuk? Nem tudom. Ugye az igazság meglehetősen árnyalt dolog, ritkán van birtoká... (2011.06.30. 12:47) Gödi LMP hírlevél 2011. június
  • Hlavács J: Nem, én pl. a visegrádi utcában intéztem el az ügyeimet, mert nem ért rá egy hónapot. Nem mondanám... (2011.06.30. 12:10) Mi NE legyen?

Címkék

1. körzet (1) 2011. december 8 (1) 2 es főút (2) 3. körzet (2) adóbevétel-növelés (1) adótartozás (1) alakuló ülés (1) áldemokrácia (1) alkotmány (1) alsógödi strand (2) aluljárófestés (2) angol (1) antikorrupciós törvényjavaslat (1) beépítés (1) beszámoló (1) beszélgetés (1) bme (1) bme stég (1) búcsú (1) budapest (1) dugó (1) duna (4) dunakeszi (1) duna kotrás (1) duna utca (2) egykulcsos adó (1) előterjesztés (1) emelt szintű (1) energiatakarékosság (1) és (1) Fejlesztéséért (1) festés (2) formális szavazás (1) fűtés (1) garázsvásár (1) gazdaság (2) göd (32) gödi hírlevél (2) gödi sportegyesület (1) gödi sziget (4) gödi városi média kft (5) Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítvány (1) gse (1) helyi vállalkozások (1) hivatalok (1) hlavács judit (2) homoxiget (1) hulladékgazdálkodás (5) huzella tivadar általános iskola (4) Huzella Tornacsarnok (1) infrastruktúra (1) interpelláció (1) ipari park (1) iskolaátadás (1) járások kialakítása (1) képviselőtestületi ülés (5) kerékpártúra (1) kerékpárút (1) kéttanyelvű (2) kettős mérce (1) költségvetés (1) kommunális hulladék (1) komposztálás (1) körforgalom (2) korrupció (1) kosb (1) köszönet (1) Közalapítvány (1) Közbiztonságáért (1) közlekedés (2) közmeghallgatás (4) közoktatás (3) közösségépítés (1) közösségi munka (2) közös jogaink (1) közterek (1) közzététel (1) lakossági fórum (1) lets colour (3) lmp (12) lmp programja (1) magánóvoda (1) mellékág (1) mödlingerné kovács éva (1) munkahelyteremtés (1) nemeskéri út (2) német (1) nem erről volt szó! (1) nem kötelező önkormányzati feladatok (2) nyelvtanítás (1) oktatáspolitika (1) önkormányzat (5) önkormányzati választás 2010 (4) óriásplakát (1) óvoda (1) óvodaépítés (1) óvodai férőhelyek (1) pályázat (2) parkolás (1) pártszakadás (2) politika (1) schiffer andrás (1) sport (1) szabadstrand (1) szavazás (11) szégyenfal (1) szelektív gyűjtés (1) szemétdíj (5) szemétszállítás (5) tájékoztatás (3) takarékoskodás (2) településfejlesztés (3) televízió (3) termálfürdő (1) tulipánültetés (1) tüntetés (1) turizmus (1) újság (2) városi holnap (1) városi televizió (4) városmarketing (3) vasúti aluljáró (4) zöldhulladék (3) zöld iparágak (1) Címkefelhő

Beiratkozási balhék a Huzellában

2011.04.06. 10:52 Hlavács J

Tegnap és tegnapelőtt zajlottak a beiratkozások a város iskoláiban és óvodáiban - többnyire a hétköznapi ügymenet szerint. De nem így a Huzellában, ahol gyakorlatilag kitört a botrány.
Mivel a blog.hu statisztikái (és a folyamatosan csörgő telefonom) egyaránt felfokozott érdeklődésre utalnak (valamint van is némi felelősségem az ügyben) - igyekszem beszámolni az eseményekről.

Már a képességfelmérések idején látszott, rengetegen jelentkeztek a "Huziba". Március 31-én, csütörtökön hirdettek eredményt - és ekkor derült ki, hogy az eredeti tervekben szereplő három kéttannyelvű és egy normál osztály mellett még egy fizetős, emelt szintű angolos osztályt terveznek indítani. Péntekre már öt olyan gödi gyerekről tudtam, aki megfelelt a képességmérésen, de a túljelentkezés miatt a fizetős osztályban jutott csak neki hely. A szülők véleményem szerint jogosan háborodtak fel azon, hogy miközben a környékbeliek az ingyenes képzésre írathatják be a csemetéket, a helyiek (akik pl. itt fizetnek adót) évi százezres nagyságrendű költséget kell vállaljanak a plusz angolórákért.

Miután felhívtam Markó József polgármester urat, ő összehívott egy megbeszélést hétfő reggelre Horváth Ferenc igazgató úrral. A kilenckor kezdődő rövid egyeztetés után átballagtunk az iskolába, ahol összeszámoltuk, az egyes évfolyamokra hány gödi és nem gödi gyermek jár - illetve, hányan lennének a szeptembertől induló elsőben. A 132 beiratkozni vágyóból 81 volt csak gödi, illetve az azonos elbírálás alá eső sződ-neveleki lakos, és az is kiderült, az alsó tagozaton gyakorlatilag egy teljes osztálynyi "idegen" tanuló van évfolyamonként. Ráadásul, miközben több, mint 50 gyereket vártak a környékről, a fizetős osztálynak több mint a fele, 16 gyerek lett volna gödi - akik megfeleltek a felmérésen, de néhány ponttal - még olyan is volt, hogy féllel (!) - lemaradtak az ingyenességről.
Noha az iskolának kétségkívül dicsőség, hogy ennyien választják, és jó híre Budapesttől Verőcéig elér, ennyi külsős gyerek oktatása indokolatlanul nagy terhet ró a város költségvetésére. Mivel az állami normatíva a fenntartásra fordított összegnek még a felét sem teszi ki, tanulónként nagyjából 200 000 forintot kell az önkormányzatnak hozzátennie az iskolák működtetéséhez. Ez ötven gyerek esetében évi 10 milliót, 8 év alatt 80-at jelent - amit a jelen gazdasági helyzetben semmiképpen sem vállalhatunk fel csak a dicsőség kedvéért.

Ennek a megbeszélésnek az eredménye lett, hogy kettőkor már feliratok várták a beiratkozni vágyó szülőket: "Csak gödieket veszünk fel". Természetesen hatalmas felbolydulás következett, hiszen a dunakesziek, váciak, sződligetiek az ovi-suli, a hétvégi felmérés, majd az eredményhirdetés után abban a biztos tudatban érkeztek, hogy ide fog járni a gyermekük - és nem is gondolkodtak más lehetőségeken. A gödiek sem nyugodtak meg - hiszen felborult a már kialakított osztálybeosztás is.

Kedd reggel újabb megbeszélés következett a polgármesteri irodában - kiderült, hogy az eddig az iskola "látóterében" nem szereplő, eleve normál tagozatra jelentkezőkkel is számolva bőven négy osztály indítására lesz szükség - tehát végeredményben a legutóbbi testületi határozatnak megfelelő három kéttannyelvű és egy "sima" csoport indítása várható. (És ha felvették volna a külsősöket, akkor kellett volna hat is!) Ha a négy osztály gödi tanulóinak létszáma nem éri el a maximális 124-et (illetve valamivel kevesebbet, mert számolni kell némi tartalékkal az esetlegesen később beköltözők miatt), a fennmaradó helyeket fel lehet tölteni külsősökkel is. Ebben az iskola maga dönt, de mi a már ide járók testvéreinek előnyben részesítését javasoltuk.
A végleges osztálybeosztások a beiratkozás tegnap esti lezárultával, néhány napon belül várhatóak - remélhetőleg mindenki megelégedésére, a lehető legkisebb további bonyodalom után. Miközben valóban együtt érzek a nem gödi szülőkkel és gyermekeikkel, akik ezzel az eljárással nehéz helyzetbe kerültek, azt hiszem, a gödi önkormányzat - Göd lakóinak érdekében - nem cselekedhetett másképpen.

FRISSÍTÉS: Mivel majdnem 140 gödi lakcímkártyás tanulót írattak be az első osztályokba, szeptembertől 2 angol, 1 német kéttannyelvű és két normál osztály indul. Emelt szintű, fizetős nyelvoktatásra csak a szülők kifejezett kérésére kerül majd sor. Az új beosztás jövő hétfőre, április 11-re lesz készen.

31 komment

Címkék: önkormányzat göd huzella tivadar általános iskola kéttanyelvű

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpgod.blog.hu/api/trackback/id/tr82804117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolzol 2011.04.06. 23:41:58

azért gondolom ez a fordulat, hogy ezek után mintegy 30-50 család jelentkezik be Gödre ugye várató volt?
Emberi sorsokról beszélünk... s aki ide szeretné járatni a gyermekét valószínűleg okkal teszi.
Gondolom gödi lakos és 'ős'gödi lakos között nem kívánnak majd különbséget tenni?

kolzol 2011.04.06. 23:46:04

még annyit tessék szíves lenni megengedni, amit a sportban tanultam:
a játékszabályokat érdemes előre tisztázni...

Hlavács J 2011.04.07. 13:50:47

@kolzol:
az emberi oldalhoz: Nekem is kellett már iskolát, óvodát választanom, és az a fanatikus anyuka vagyok, aki nem csak elmegy megnézni az ovit, de még a nevelési programot is elolvassa - szóval tényleg őszintén sajnálom azt, aki ilyen helyzetbe került.

a szabályokhoz: az iskolára (a fenntartóra, és a tanulókra is) vonatkozó, egyébként előre ismert szabály a közoktatási törvény. www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300079.TV

Ebből idézek részleteket (66§):

(2) Az általános iskola - beleértve a kijelölt iskolát is - köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található ...
(5) Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi, átvételi kérelmeket is teljesíteni tud, köteles először a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók kérelmét teljesíteni. ...
A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók közül előnyben kell részesíteni azokat, akiknek a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye azon a településen van, ahol az iskola székhelye található. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felvétele után a további felvételi kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni azokat a jelentkezőket, akiknek a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye azon a településen található, ahol az iskola székhelye található. ...

Most öt első osztály indul, több szabad terem nincs is. Nem tudom, mit tett volna az iskolavezetés, ha felvesz ötven dunakeszi-budapesti-váci stb. gyereket. Felhúznak még két termet sebtiben, vagy utólag sztornózzák a beiratkozásokat?

És még egy: én nem biztattam senkit, hogy hozza ide gyermekét. A gödi önkormányzat sem. Azon tessék számon kérni, aki így tett.
A pletykák szerint az átjelentkezőket is biztatta valaki. (Akik persze szabályosan járnak el, ugye?) Na ez meg aztán végképp messzire vezet...

barb75 2011.04.08. 19:21:40

Azt gondolom, hogy ideje volt már erről a helyzetről nyílt színen beszélni. Az időzítés persze nem jó... de ez már így alakult.
Számomra is nehezen elfogadható, hogy jó képességű gödi gyerekek beszorulnak a fizetős osztályokba. ..és ez így megy már évek óta. Érdekelne, hogy esetleg várható-e változás a többi évfolyamon a kemény százezreket fizető gödiek érdekében- hiszen ők is így jártak az előző években, csak nem volt elég mersze egy szülőnek sem felhozni ezt a témát.
Én is sajnálom azokat a nem gödi szülőket és gyermekeket akik most ebbe a helyzetbe kerültek. Ugyanakkor tény, hogy nevetséges az, hogy egyszer adóban majd kvázi "tandíjként" duplán finanszírozzák a gödiek az iskola működését, illetve fizetik ki más városokból érkező gyermekek kvótáját.
Esetleg a tanulmányi eredmény függvényében a most fizető felsőbb évfolyamos gödieket mentesíteni lehetne a fizetés alól?
Az is megoldás lehet, ha alapelvként kerülne meghatározásra, hogy az ingyenes helyeket CSAK gödi gyermekekkel lehessen feltölteni. A nem gödiek pedig a helykapacitások függvényében jöhessenek de fizessenek az oktatásért.
Változásra mindenképp szükség van. Rengeteg szülő kíváncsian várja a történet végét.

Kis Hal 2011.04.11. 19:36:31

Tisztelt Hlavács Judit!

Köszönöm, hogy indította ezt a blogot, és egyben hadd gratuláljak a gyors és hatékony intézkedésükhöz. Szívből örülök, hogy ebben az országban gondot fordítanak rá, hogy már az óvodában megtanulják a gyerekek: a szabályok bármikor, visszamenőleg, önkényesen, bizonyos embercsoportok hátrányára megváltoztathatók.
Ezt nem lehet elég korán megtanulni. Legjobb már óvodában elkezdeni! Na, ez most megtörtént. 50 kis óvodás szorgalmasan járt ovi-suliba Gödre, a lelkes szülők jó eséllyel még otthon is fejlesztgették csemetéiket, hogy aztán jól szerepeljenek a képességfelmérésen. A kis óvodások jól is szerepeltek - lám milyen ügyesek voltak, Gödre fognak járni, sok-sok jól megérdemelt dicséret, talán jutalom, ajándék is. Majd jövő hét hétfőn a csemetéiket beíratni érkező "idegen" szülőket már az a felirat fogadta, hogy az iskolába csak Gödieket vesznek fel. A jelentkezésnél erről még szó sem volt. Na, kis óvodások, jól jegyezzétek meg, hiába értek el bármit, majd jön egy politikai testület, és egy tollvonással elveszi tőletek. Szóval csak gödieket vesznek fel. A két tannyelvű osztályba is. Amiről tudni véljük, hogy a sima osztályokhoz képest többlet állami finanszírozást kap. De az állam nyilván kizárólag a gödi gyerekeket akarta támogatni - ez is tanulságos kedves kis óvodások: az egyelőek között is vannak egyelőbbek. Ha esetleg tévedek az állami többlet finanszírozást illetően, akkor kérem, cáfolja meg! Egyébiránt azért is hálás lennék, ha rámutatna a közoktatási törvény azon paragrafusára, amely előírja, hogy a helyi iskolák két tannyelvű osztályokban kötelesek minden gyereket elhelyezni. Cserébe én szívesen rámutatok arra a paragrafusra, amely kimondja, hogy a felvételi követelményeket előzetesen, a felvételi tájékoztatóban kell meghirdetni. Nem a felvételit követően, a beiratkozás napján. Újabb lecke kicsikéim: egy politikai testület bármikor eltekinthet a törvények betartásától.

Na de itt nem ér véget az óvodások életre nevelése. Mit csinál minden gondos szülő, aki keményen megdolgozott érte, hogy a csemetéjét felvegyék az általa kiszemelt legjobbnak tartott iskolába, ne adj isten oda, ahová már a testvérkéje is jár, hiszen eddig nem volt akadály a nem gödi lakóhely? Hát mi mást is csinálna, megmozgat minden követ, minden kapcsolatot, hogy a gyermekének gödi lakcíme legyen. Jól figyeljetek kis óvodások, ez a következő lecke: a szabályok ugyan önkényesen és visszamenőleg átírhatók, de ti ügyesen kikerülhetitek azokat.
Mit lép erre a gödi önkormányzat? Hát mi mást, megpróbálja megakadályozni a "tömeges" gödi betelepülést. Már nem elég, ha a pórul járt szülőket és csemetéjüket befogadó gödi őslakosok pusztán aláírják a lakcím bejelentő lapot, nem ám, nyújtsanak be ingatlan nyilvántartási kivonatot, erősítsék meg telefonon a befogadási szándékot - hovatovább, többen tudni vélik, hogy az önkormányzat környezettanulmányt helyezett kilátásba az újdonsült gödieknél. (Cáfoljon meg tisztelt Képviselőasszony, ha ez nem így van!) Remélem kis óvodásainkba az utolsó leckét is bevésik - ha a boszorkányüldözés politikai döntés, akkor boszorkányok márpedig vannak! Tessék, kérem Göd újdonsült polgárait kötelezni, hogy naponta háromszor megjelenjenek a portájukon. Esetleg figyeltessék, hogy átlépik-e a városhatárt. Mert kérem azt a gyermeket (és szülőjét), akit a minden korlátozás nélkül meghirdetett két tannyelvű osztály képességfelmérője alapján felvettek a gödi Huzellába nagyon helyes, ha egyenest kriminalizálják, amiért "odaköltözik" Gödre, hogy be is iratkozhasson.

Remélem azonban, hogy nem csak az ovisok részesülnek ilyen figyelmes oktatásban. Gondolom, előveszik majd a Huzellába járó kisiskolásokat is - azoknak sem késő még megtanulni, hogy egyik napról a másikra elkergethetik őket az általános iskolájukból.

Tisztelt LMP-s Képviselőasszony! Köszönöm, hogy a jövő generációját ilyen lelkiismeretesen nevelik. Köszönöm, hogy megmutatják, hogy a visszamenő hatályú szabályozás tilalma csak addig fontos, amíg nem a saját kis háztáji problémájukat kell megoldaniuk. De ha javasolhatnám a következő választáson már inkább MLMP néven induljanak - Mégsem Lehet Más a Politika.

Padre M 2011.04.12. 10:49:17

Kedves Blogoló,
gondolom az Ön fejében is megfordult, hogy milyen felháborodás lenne a gödi szülők részéről, ha a dunakeszi önkormányzat nem támogatná az "idegen" gyerekek felvételét a dunakeszi iskolákba, óvodákba, gimnáziumba. Pedig higgye el, a dunakeszi szülők sem örülnek, ha pont egy "idegen" gyerek miatt nem jutnak be az említett intézményekbe.

Hlavács J 2011.04.12. 11:46:39

@Padre M: @Kis Hal:
Teljesen megértem a felháborodottságukat, ezért megpróbálom még érthetőbben leírni:
a gödi gyerekeket a gödi iskoláknak KÖTELEZŐ felvenni. Nem fordulhat elő olyan, hogy gödi tanulót elutasítanak hely hiányában. A halmozottan hátrányos helyzetű, települési de nem körzeti, illetve speciális nevelési igényű gyerekek után még fennmaradó helyekre - sorsolással vagy előre meghatározott rend szerint - bárkit fel lehetne venni, de mivel nincs fennmaradó hely, nincs miről beszélni.
Az, hogy Önök nem megfelelő tájékoztatást kaptak (sőt, hamis reményeket ébresztettek Önökben), az jelen esetben nem a gödi önkormányzat felelőssége, legkevésbé pedig az enyém.

Az, hogy több osztálynyi nem gödi gyerek jár az alsó tagozatra, az nem jó a fenntartónak - de ez van, az illetékesek hamarabb is a körmére nézhettek volna annak, aki ezért felelős. Más olvasatban: a kisiskolásoknak nincs miért aggódniuk.

Dunakeszire nem járnak tömegével gödiek. Óvodába pedig egyáltalán nem - férőhely hiányában már csak a dunakeszi ötéveseket veszik fel. Nem hivatalos információk szerint tavaly 500 (dunakeszi illetőségű) jelentkezőt utasítottak el :(((
Javaslom, iskola- és óvodakérdésben forduljanak saját választott képviselőikhez (is)...

Sokféle probléma van az oktatás jelenlegi rendszerével, és ezeknek csak egy része finanszírozási természetű - lehet, hogy a hamarosan parlament elé kerülő új közoktatási törvény ezeket majd orvosolja, lehet, hogy nem. Valószínű, hogy az iskolafenntartás kikerül az önkormányzatok hatásköréből, ez esetben ilyen gond, mint ami most a Huzellában történt, nem fog többé felmerülni. Ugyanakkor (tájékoztatásul mondom) az oktatásügyi államtitkár nagyon határozott szándéka, hogy megszüntesse a kéttannyelvű általános iskolákat. Mindannyian csak reménykedhetünk benne, hogy ez felmenő rendszerben fog történni, nem pedig úgy, hogy jövő szeptembertől egyszerűen megszűnik az ilyen oktatás.

fairness 2011.04.12. 14:06:06

@Hlavács Judit:

Kedves Judit!

Engedje meg, hogy egy pár mondatban reagáljak @kolzol-nak adott válaszára. Kezdjük talán az "emberi oldal"-al. Nos én úgy gondolom, hogy az a 30-50 anyuka / apuka aki most érintett, ugyanolyan fanatikus mint Ön vagy mi voltunk a párommal annak idején amikor el kellett dönteni, hogy hova írassuk be a gyereket iskolába. Ugyanúgy végigtalpalt ezen "fanatikus" anyukák és apukák sokasága egy csomó iskolát, programok tömkelegét tanulmányozta át, és azért döntött a Huzella mellett, mert fontosnak tartotta a nyelvtanulást, illetve olyan suliba szerette volna járatni a gyereket, ahol hozzá hasonló (jó) képességű gyerekekkel tanulhat együtt, legyenek azok gödi, váci, sződligeti, budapesti, dunakeszis, stb., gyerekek. A döntés meghozatalakor nem az volt a mérvadó, hogy ingyenes vagy nem ingyenes az oktatás, hanem maga a minőség ill., hogy hasonló adottságú gyerekekkel járhat együtt. Vagyis a most érintett 30-50 gyerek anyukája / apukája legalább olyan "fanatikus", mint ahogy Ön is írta magáról.

Ami a játékszabályokat illeti egy picit egyszerűnek tartom csupán egy jogszabályra hivatkozni, illetve bemásolni egy adott paragrafus 2 bekezdését... Nyilván senki nem vonja kétségbe és nem is akar vitába szállni Önnel, hogy a körzetes iskolának kötelessége felvenni a körzetes diákokat. A jogszabály viszont már nem szabályozza (legalábbis én nem találtam rá hivatkozást, de ha tévedek javítson ki kérem), hogy a körzetes diákot milyen osztályba köteles felvenni. Egész pontosan talán mégis van ezzel kapcsolatban egy félmondat, mégpedig az Ön által idézet 66§ 10-ik bekezdése:

"(10) Az iskolába felvett tanulók osztályba vagy csoportba való beosztásáról - a szakmai munkaközösség, annak hiányában a nevelőtestület véleményének kikérésével - az igazgató dönt."

De félre ne értsen, nincs szándékomban sem feszültséget kelteni, sem pedig háborút indítani gödiek és nem gödiek közt (teljesen feleslegesnek is tartom, hiszen itt a gyerekek jövőjéről van szó, és ők innák meg ennek a csatának a levét). Csupán annyit szerettem volna mondani, hogy csupán magára a jogszabályra hivatkozni édes kevés.. Ahogy @kolzol blogtársam is írta, a játékszabályokat bőven a meccs előtt kell lefektetni, és kifejezetten nem illik a 89-ik percben (vagy talán már a hosszabbítás futott) módosítani (visszamenőlegesen) úgy, hogy az értesítések már kimentek. Azt se fogadom el Öntől, hogy az iskolára hárítja a felelősséget. Az iskolának ugyanis kifejezetten érdeke, hogy jó képességű gyerekek járjanak oda, nem véletlen, hogy jó hírnévnek örvend. Lehet játékszabályt módosítani, de azt már csak a következő meccstől illik érvényesíteni (hogy a foci világában maradjak), vagyis 2012 szeptemberétől. Onnantól kezdve adottak a feltételek és mindenki felelősen mérlegelni tudja, hogy be szeretné-e íratni a gyerekét a Huzellába vagy sem?! Sőt ha már ennyire kardinális téma a "fizetős" illetve "nem fizetős" státusz, megkockáztatom a nem gödi gyerekek szüleinek túlnyomó többsége szó nélkül fizetne, ugyanis mint már kifejtettem, az indok amiért a Huzella mellett döntöttek nem az ingyenesség volt, hanem a nyelvek, illetve a magas színvonal. Nem tudom arra gondolt-e Ön amikor elindította a lavinát, hogy mivel az értesítők már kimentek, nagyon sok szűlő a körzetes iskkolától kért egy kikérőt, és most gyakorlatilag ott áll, hogy a gyereknek nincs szeptembertől iskolája.

Ami az alábbi 2 mondatát illeti:

"Most öt első osztály indul, több szabad terem nincs is. Nem tudom, mit tett volna az iskolavezetés, ha felvesz ötven dunakeszi-budapesti-váci stb. gyereket. Felhúznak még két termet sebtiben, vagy utólag sztornózzák a beiratkozásokat?

És még egy: én nem biztattam senkit, hogy hozza ide gyermekét. A gödi önkormányzat sem. Azon tessék számon kérni, aki így tett."

ne haragudjon meg, de nem tudom másnak betudni, mint cinizmusnak, mégpedig annak is egy olyan fajtája, amivel a mai politikai elit soraiból is csak kevesen "büszkélkedhetnek". Ha ez a 2 mondat jellemzi az LMP politikáját, akkor köszönöm de nem kérek belőle (még akkor sem, ha utoljára Önök pártjára szavaztam), ilyenből eddig is volt bőven, ebben semmi "MÁS" nincs. Azért is csodálkozom, mert egy Schiffer Andrásnak vagy Jávor Benedeknek a szájából / tollából még soha nem hallottam még csak megközelíthetőleg sem, hasonló cinizmussal átitatott mondatokat.

És engedjem meg még egy rövid megjegyzést a végén.. A fentebb idézet két mondat függvényében, ne haragudjon de ezen kijelentését nem tudom komolyan venni: "szóval tényleg őszintén sajnálom azt, aki ilyen helyzetbe került"...

Hlavács J 2011.04.12. 16:05:26

Kedves fairness!
Nyilván nem tudom elég hitelesen leírni, mennyire sajnálom a most elutasítottakat - de ettől ez még így van. Nem is akarom tovább ragozni, mert nem érdemes - biztos, hogy most azok a szülők és gyerekek jártak a legrosszabbul, akik a beiratkozás napján szembesültek ezzel a senki számára sem örömet okozó helyzettel, függetlenül az én sajnálatomtól vagy cinizmusomtól.
Nem akarom századszor ismételni magam, de - noha klassz lenne, ha csak 2012-től kéne elutasítani a nem gödieket - nincs lehetőség több osztály indítására. Nem azért, mert az önkormányzat nem akar többet fizetni, hanem mert nincs több tanterem. És mivel a körzeteseknek be kell férnie, nem marad más, mint hogy a nem helyieket utasítsák el. A beosztásról pedig az igazgató dönt - ez eddig is így volt, és most is így marad.
A körzetes iskolába mindenképpen kötelező felvenni egy gyereket, akkor is, ha esetleg csak augusztus 31-én (vagy bármikor az év folyamán) jelentkezik - tehát olyan nem lehet, hogy egy gyerkőc iskola nélkül marad. (Persze tudom, épp elég baj az, ha van iskola, de nem az, amit választottunk volna.)
Ami a felelősséget illeti (vagyis, hogy ki tehet erről az egészről): lehet, hogy a fogalmazásmódom nem éppen a legdiplomatikusabb, ami nem jön jól egy politikusnál - de ettől a tények még tények maradnak.
Egyébként: komolyan gondolja, hogy egy darab ellenzéki képviselőn múlik egy ilyen döntés? Oké, tudom, csak engem lehet ilyen könnyedén elérni a neten, hát állom a sarat. De azért túlzás lenne a nyakamba varrni az egészet... mint ahogy a dicséret sem egyedül engem illet azok részéről, akik éppen egyetértenek a fejleményekkel.

barb75 2011.04.12. 21:54:31

Teljesen egyetértek a képviselő asszonnyal! Az iskola tovább nyújtózkodott mint a takarója ért -- a szülők pénztárcája rovására. Meddig húzódik az a földrajzi határ ameddig Gödre jöhet bárki áltános iskolába tanulni?
Tudtommal az általános iskolák és középiskolák finanszírozási forrásai is mások.
A dunakeszi szülők is belegondolhatnak, milyen abszurd, hogy kitűnő tanuló gödiek fizetnek az oktatásért plusz adóznak is helyben. Az ember közel 1 millió forintot fizet ki 8 év alatt az értelmes gyereke taníttatásáért. Elnézést, de nem tudok ebbe belenyugodni.

Laurel 2011.04.12. 22:00:24

Judittal kell egyetértenem. Nincs itt semmiféle cinizmus, nem kell politikát sem belekeverni abba, amihez annak semmi köze, és nincsenek egyenlők közötti egyenlőbbek sem. Számok és tények vannak, létesítmény alapterület, osztályok száma stb. Felelős(ök) ettől függetlenül azért vannak. Gondolom azt azért lehet tudni, hogy nagyságrendileg hány elsős beiratkozó várható helyben, és ebből következően hány nem helybélinek jut még férőhely. Fairness-nek abban igaza van, hogy az állam több támogatást ad a két tannyelvű férőhelyekre. Viszont ez a több, még mindig nem fedezi az összes költséget. A különbözetet persze fedezze Göd, és a gödi polgárok adója. Ez is egy hozzáállás. Arról is lehetne egy külön vitát nyitni, hogy a szomszédos Dunakeszinek, mint az agglomeráció második legfejlettebb, és legnagyobb iparűzési adóval rendelkező településének miért gond egy nívós általános iskolát létrehozni, fenntartani? Csak bevásárló központokat lehet építeni mértéktelenül? Sokszorosára lehet duzzasztani frissen parcellázott szántóföldek beépítésével egy települést, de a bevételekből illik az infrastruktúrát is fejleszteni, óvodát, iskolát építeni. Ezt esetleg a saját lakóhelyen és a választott képviselőkön kellene számon kérni. Csúnya dolog volt embereket hitegetni, de a felelőst nem a gödi városházán, hanem inkább az iskolában kell keresni.

irrealis 2011.04.12. 23:24:32

Tisztelt Hölgyem! Engem az érdekelne, hogy ha a körzetbe tartozóakat köteles felvenni az iskola, akkor a felsőgödiek is elutasítást kaptak? Vagy ők kivételek?
Szerintem itt szó nem esett hitegetésről, mert úgy látom, most arra megy ki a játék, hogy valakire rá legyen húzva a vizes lepedő....vagy nem jól tudom, hogy eddig is minden körzetes gödi járhatott a Huzellába? A z pedig, hogy ki kerül be nyelvi osztályba, a gyerek teljesítményétől függ. Ez más városban is így van. Akinek a gyereke nem teljesít olyan jól,mint a többi, nem kerül be pl. 3. osztálytól a nyelvi osztályba. És annak bizony saját pénztárcából kell finanszírozni a nyelvórákat, és még az a lehetősége sincs meg, hogy helyben az iskolában heti 5 órában ezt megkapja. És ha egyszer ugyanez a más iskola fel tud venni a körzeteseken kívül valamennyi nem körzetest, akkor egyrészt nem szelektál (mint itt: felsőgödi vagy más körzet), másrészt pedig a nyelvi felvételikor 3.ban nem vizsgálja újból, hogy vajon körzetes jutott-e be az emelt szintű osztályba.Nyilván itt időben egybeesik az iskolába való és a nyelvi osztályba való felvétel, mégis azt gondolom, hogy ha marad hely a sima osztályban az összes alsógödinek, akkor miért kell egy felsőgödi rovására kiejteni egy dunakeszist, fótit vagy vácit. Az pedig tudtommal nem igaz, hogy ezt 8 évig kéne fizetni a plusz nyelvórákért a Huzellában, ugyanis az évek előrehaladtával az összeg folyamatosan csökken...tehát a "kitűnő tanuló gödi",aki annyira azért mégsem teljesített jól, és "a közel 1 millió forintot fizet ki" kicsit ferdítés.....de persze, ha itt van az embernek ilyen lehetősége, hogy nem a felvételi előtt, hanem az eredmények megjelenése után háborogjon, és eredményt is érjen el, akkor nem kell belenyugodni...legalább így az ovisulira befizetett összeggel a nem körzetesek is szivnak...és utána az iskolára huzni a felelősséget? Fura.....

fairness 2011.04.12. 23:28:19

Kedves blogoló társak!

Úgy látom mintha kialakulóban lenne egy Göd kontra mindenki más (de főleg Dunakeszi) harc... Ahogy ezt előző hozzászólásomban is írtam, nem tartom helyesnek erre a síkra terelni a hozzászólásokat, hisz véleményem szerint ez nem vezet eredményre, és ha szabad ezzel a kifejezéssel élnem a "gyerekek hátán táncolunk". Habár két külön szemszögből tekintünk a történtekre, mégis nagy sok dologban egyetértünk. Mégegyszer, senki nem vitatja, hogy a körzetes iskolának kötelessége felvenni a körzetes gyerekeket. Amit én személy szerint nehezményezek (holott nem vagyunk érintettek ezügyben), hogy úgy született meg egy döntés az önkormányzat részéről (természetesen senki nem gondolta, hogy Judit hozta meg egyedül a határozatot), hogy közben egész addig a napig teljesen mások voltak a peremfeltételek. Csak ismételni tudom magam, játékszabályokat nem illik meccs vége előtt egy percel megmódosítani (még akkor sem ha a "profi ligában" mostanság ez a módi). Ha a most érintett 30-50 gyerek anyukája illetve apukája számára már a múlt év szeptemberében rendelkezésre állt volna a jelenlegi információ, akkor lehet, hogy másképp mérlegel és szintén pénzt és időt (ovis suli) kímélve talán másképp dönt (itt azért zömében olyan gyerekekről van szó, akik az angol vagy a német osztályba jelentkeztek). És úgy tűnik a pénz kezdi központi témává kinőni magát (ki fizet és ki nem fizet adót Gödön), ezért újból csak ismételni tudom magam, a nem gödi szülők túlnyomó többsége biztos, hogy szó nélkül fizetett volna, ha ez lett volna a feltétele (természetesen a gyerek megfelelő felvételi eredménye mellett) annak, hogy a Huzellába, egész pontosan az angol vagy a német osztályba járhasson. Ne próbáljuk egymásnak ugrasztani se a gödi illetve nem gödi szülőket, a gyerekeket meg aztán pláne ne. Az, hogy a Huzellának jó a hírneve, az annak a sok-sok gödi és nem gödi gyerek közös érdeme, akik oda járnak és akikre oly sokan joggal büszkék.

Én úgy gondolom, hogy ezt a helyzetet sokkal jobban is lehetett volna kezelni, és ebbe beleértem úgy az iskolát, mint a városházát is... Nem tartom helyesnek kizárólag az iskolára rátolni a felelősséget.

Arra meg, hogy az államtitkár úr határozott szándékában áll megszüntetni a kéttannyelvű oktatást, csak annyit tudok mondani, hogy "no comment", ismételten a gyerekeken csattana az ostor...

Mivel az előttem szóló kedves blogoló szóba hozta a dunakeszi önkormányzatot, sajnos igaza van, mérföldekre van a jelenlegi infrastruktúra az aktuális igényektől (kivéve a Radnótit, ugyanis ez hasonló szerepet tölt be mint a Huzella, összeszedi a környék jó képességű diákjait és nincs is ezzel semmi probléma, hisz az odajáró gyerekek javát szolgálja), de szerintem ez jelen esetben nem függ össze a blog témájával (mert még mindig ott vannak a váci, fóti, budapesti, ..., gyerekek.

irrealis 2011.04.13. 08:50:07

Előző kommentemben nem kérdeztem, de érdekelne: Milyen extra adót kell a gödieknek befizetniük azon felül, amit minden városban kell, kommunális, iparűzési, súlyadó stb?
Másrészről viszont a nem gödi szülők, akik Gödre járatják a gyereket, Gödön is jelentősen költik a pénzüket bolti, patikai, sport, szépség szolgáltatásokra....

Hlavács J 2011.04.13. 09:23:35

Próbálok az információkra szorítkozni, mert azt hiszem, abban konszenzus van köztünk, hogy akik a helyzet elszenvedői - gyerekek és szülők - nem hibásak ebben a szituációban, ellenben rajtuk csattan az ostor.

A Huzellába járnak felsőgödi gyerekek, de ők két ok miatt élveznek előnyt:
- a nem körzeti, de települési gyerkőcöknek a törvény szerint is elsőbbségük van (66§ (5) - az első kommentemben is megtalálható)
- a Németh Lászlóban sincs több férőhely, a lehetséges 4 jövendő első osztály az előírásokat feszegetve lesz feltöltve. (Van egy teremlégköbméter, ehhez tartozik egy gyereklétszám - amit külön kérésre lehet túllépni valamivel. Ez a túllépés fog megtörténni idén is.)

Adók: nincs extra "iskolázási adó", de az ingatlan-, gépjárműadót, szja helyben maradó részét a gödiek Gödre, a dunakesziek Dunakeszire, a váciak Vácra fizetik (illetve oda utalja utánuk a központi költségvetés). A városok ebből tartják fenn az iskoláikat (és látják el egyéb feladataikat is). A gödiek "pénzügyi pampogása" erre vezethető vissza, és emiatt jogos legalábbis bizonyos mértékben. De visszatérve az előző bekezdéshez: akkor sem lehetne több gyereket felvenni a Huzellába, ha ennek nem volna kihatása Göd költségvetésére, ugyanis nincs több hely. (tanterem)

Ki hol költ, és az ebből származó adó hová kerül? Csodálkoznék, ha valakinek erről pontos adata lenne. De arra tippelek, hogy inkább a gödiek járnak a dunakeszi bevásárlóközpontokba (akár a város határában lévő, de szintén dunakeszi Tescoba), mint ahány nem gödi költi a pénzét az itteni kisebb boltokban. Rengetegen pedig a munkahelyük környékén (Budapesten, esetleg Vácon) vásárolnak inkább, akár gödiek, akár dunakesziek. Viszont akárhogy is van, ennek szerintem már végképp semmi köze az eredeti témához :).

Hlavács J 2011.04.13. 09:31:01

És a felelősség megint: igen, szerintem is felelős a városháza is. Mégpedig főleg azért, mert egészen idén március 31-ig egyáltalán nem tudott semmit arról, hogy kik járnak a "Huziba", milyen rendszer szerint kerülnek be a gyerkőcök egyes osztályokba, és hogyan gazdálkodik az iskola saját, önálló költségvetésén belül. Mivel az iskola jó hírű, és nem kért több pénzt, senkit sem érdekelt, mi történik - és eddig a szülők sem fordultak az önkormányzathoz, vagy ha mégis, akkor nem törődött velük senki.

Samik 2011.04.13. 10:21:58

@Hlavács Judit:
Kedves Judit!

Rendben hogy változtatásra van szükség....de erre tényleg a FELVÉTELIT ÉS A KIHIRDETETT EREDMÉNYT KÖVETŐEN A BEÍRATKOZÁS NAPJÁN volt szükség????????

Kérdezem, hogy azok a szülők akik elégedetlenek voltak a fizetős osztály lehetőségével, most vajon bejutottak-e a nem fizetős nyelvi osztályokba, és elégedetten dőlnek-e hátra? Vagy a sok átjelentkezés miatt nem sikerült "kitúrni" a jobb eredményt elért gyerekeket viszont már a fizetős osztály lehetősége se maradt meg számukra?

Nagyon egyetértek a többi blogozóval: a játékszabályokat előre kell tisztázni, nem egy utolsó utáni pillanatban meghozott döntéssel kitenni az iskolát a tanárokat a gyerekeket és a szülőket ennek a helyzetnek, megtanítva óvodás gyerekeinknek a Kis Hal által olyan jól megfogalmazott túléléshez szükséges magyar specialitásokat!!!!

irrealis 2011.04.13. 10:22:27

Köszönöm gyors válaszát. Szerintem sem a témához kapcsolódik ki hol költ, ezért nem értettem hogy, ha a gödi semmilyen külön adót nem fizet, akkor miért is jelentjük ki, hogy kétszer fizet a nyelvoktatásért/iskoláztatásért. Ugyanis más iskolákban is van felvételi a nyelvi tagozatra, esetleg később, nem oviban,hanem már az iskolába felvett gyerekek közül csoportosítanak át, de ilyen alapon akkor háboroghatna az egész ország, ha fél ponttal lemarad csemetéje a felvételin, és csak a sima osztályba kerül, ahol fizetnie kell a nyelvtanulásért. Mert ugye itt ez történt....nem arról van szó, hogy a nem gödi gyerek miatt a Huzella egészéből kiszorult a gödi....szerintem fair politika szerint történt eddig a felvétel a nyelvre, ugyanúgy, ahogyan bárhol máshol, pontszámazonosság esetén a gödi pedig előnyt élvez. Csak egy elvont példa, tudom, hogy más szempontok alapján határoznak a középiskolák, de mit szólna egy gödi, ha például a Boronkay azért nem fogadna a 2tannyelvű osztályában gödi tanulót, mert először feltöltik váciakkal, sződligetiekkel, verőceiekkel, akik ugyan kevésbé jól teljesítettek, de mégis a minimum elvárt szint felett vannak, de mivel helyiek, vagy a településhez közelebb vannak, a nyelvi osztályban őket illeti az elsőbbség...de persze a gödiek jöhetnek sima osztályba....furcsa lenne, mert a nyelvi tagozatra már következő lépcsőben, ha bekerül a gyerek az iskolába, nem a lakhely kellene az elsődleges szempont legyen....ha mégis, azt viszont előre kéne tudni, nem pedig bizonyos gyerekek eredményeinek megismerése után...

Hlavács J 2011.04.13. 11:37:44

Egyetértek azzal, hogy ha van hely, akkor a kéttannyelvű osztályokba való bekerülésnek a megfelelés kell, hogy legyen az alapja, nem a lakcím. Az önkormányzat pl. azért támogatta a több kéttannyelvű osztályt, hogy senkinek se kelljen fizetnie, aki egyáltalán alkalmas erre a többletterhelésre - akkor se, ha nagyonnagyon jó, meg akkor se, ha csak épphogy jó.

Én személy szerint egyébként egyáltalán nem vagyok híve sem a kéttannyelvű oktatásnak elsőtől (harmadiktól-negyediktől talán igen), sem a fizetős előkészítőnek általános iskolába, sem a képességfelmérésnek hívott felvételinek, sem az intézményen belüli szegregációnak. Meg annak sem, hogy mindenféle címeken, okokkal fizettessünk a szülőkkel plusz órákért, még akkor sem, ha ezt esetleg maguk a szülők is támogatják. Nem véletlenül határozták meg törvényben a maximális óraszámot. Ha egy iskola a nyelvet választotta profilnak, ne akarjon még több matekot is. Nem biztos, hogy akkor lesz sikeres ember valakiből, ha már hatéves korában napi 10 órát tanul...
Mondjuk tudom, az én szemléletem elég messze áll a mainstreamtől, és nem is akarnám senkire erőltetni.

Ha van kéttannyelvű oktatás, azt tartanám helyesnek, ha mindenki bekerülne, aki teljesíti a szükséges feltételeket, és a továbbiakban nem válogatnának jó és még jobb között. Azt tartanám helyesnek, ha a normál osztályt nem "maradékként" kezelnék. Egy gyerek abból is nagyon sokat tanul, ha látja, hogyan kell segíteni a hátrányosabb helyzetben lévő társának - legyen csak kevésbé okos, kevésbé jó körülmények közül jött, vagy akár "speciális nevelési igényű". És már megint elkalandoztam...

barb75 2011.04.13. 12:58:50

1. Teljesen egyetértek. A felvételi egy nap pillanatnyi "látképe" egy kisemberről. Egyáltalán nem biztos, hogy a gyerek képessége megmutatkozik egy számára testidegen szituációban. Lehet, hogy egy típusfeladattal még nem találkozott. Ettől még nincs rosszabb képessége attól aki már találkozott az adott feladattal. Ezeken múlik 1-2 pont és a százezrek kifizetése.
Nem mindenkinek fér bele az ovisuli finanszírozása sem - bizony nem kevés ilyen család van. A gyakorlat is mutatja hogy a fizetős osztályokban mennyi jó tanuló gyerek van és a nem fizetős két tannyelvűben is akad aki megbukik és döcög. A kapcsolati hálóról ne beszéljünk az már magyar sajátosság, kultúránk része (még ha nem tetszik is). A német osztály pedig sok esetben egy kényszerpálya azoknak a szülőknek akik nem bírják kifizetni az angolos évi 120-150 ezer forintot (mert ilyen összegekről van szó - ami az évek előrehaladtával nem hiszem, hogy csökkenne, hiszen a nyelvi órák nem csökkennek és akkor már 1,2 M forintra jön ki a 8 év!..)
Szerintem sokan örültek annak, hogy minden nyelvi osztály ingyenessé válik és kihúzzák a probléma méregfogát, hogy végre nem a szülő pénztárcája fogja meghatározni egy gyerek jövőjét.
A gond az, hogy nem lehet 100 helyre 150 gyereket betenni és akkor elnézést de nézzük megint a törvényt mint alap fundamentumot. Így megint visszajutunk oda, hogy a hasonlóan jól teljesítő helyi gyerekek élveznek elsőbbséget...
Muszáj ezt a problémát orvosolni és amennyiben egy vitafórum alakulna úgy érdemes lenne a szülőket is bevonni a párbeszédbe.

irrealis 2011.04.13. 13:58:23

@barb75: Az összeg csökken úgy, ahogyan a sima osztályokban is megjelennek a kötelező nyelvórák.Szerintem ezt elmondták a különböző tájékoztatókon.

Hát igen, a felvételi pillanatnyi képet ad, és ez lesz középiskolában és egyetemen is. Reméljük ezek mögött a gyerekek mögött akkor is ott lesz az említett kapcsolatrendszer, ha lemaradnak fél ponttal.....

Kis Hal 2011.04.13. 23:15:10

Tisztelt Képviselőasszony!

Először is szeretném megköszönni, hogy ilyen kitartóan válaszol a levéláradatra.

Neki futnék még egyszer, hogy rávilágítsak a konkrét szituáción túlmutató problémára is.
Ebben az országban jelenleg olyan parlamenti többség van, amely úgy gondolja az égető pénzügyi problémákat orvosolni, hogy a jogállamisággal nehezen összeegyeztethető intézkedéseket hoz: kisajátítják a magánnyugdíjpénztárba befizetett pénzeket, aki marad a magánnyugdíjrendszerben annak gyakorlatilag zsebre teszik az állami nyugdíjrendszerbe befizetett járulékát; visszamenőleg elveszik a közszférából (nem politikai állásokból!) elbocsátottak által jogosan felvett végkielégítést, mondván, micsoda pofátlan összeg (holott 25-30 év munkaviszony után a versenyszférában is hasonló végkielégítésre számíthattak volna), a köztisztviselőket egyik napról a másikra átminősítik kormánytisztviselőkké, és gyakorlatilag a munkavállalóknak járó minimális garanciáktól is megfosztják őket, indoklás nélkül (és végkielégítés nélkül) kirugdossák őket; ha az AB túl sokat akadékoskodik, hát átírják a hatáskörét; az alkotmány is kezd terhes lenni, hát összedobnak egy újat, stb. Mindezen intézkedéseket a kormány büszkén felvállalja - nehéz anyagi helyzetben vagyunk, megmentjük vele az országot, mondják ők. És mindeközben ujjal mutogatnak a szocikra, hogy ők a hibásak, ők vitték csődbe az országot, mi csak rendet csinálunk. (Na jó, de milyen áron?!)

Ezért egy fideszes képviselőn nem is kérném számon, ha ezt a kis helyi problémát is hasonló stílusban oldja meg - kiderül, hogy túl sok "idegen" gyereket vettek fel a Huzellába, nosza tiltsuk meg nekik, hogy beiratkozzanak. És fogjuk rá az egészet az előző önkormányzatokra, akik nem néztek az iskola körmére már jóval korábban. Egy fideszes képviselőnek ezt nem hánynám a szemére. De Önnek tisztelt LMP-s Képviselőasszony, igen! Az Ön pártja, ugyanis a jogbiztonságot részesíti előnyben. Nagyon egyet értek @fairnessel: Schiffer András vagy Jávor Benedek részéről elképzelhetetlennek tartanám az Ön által ebben az ügyben elfoglalt pozíció felvállalását.

Számokban kifejezve a problémát:
A gödi önkormányzat 2009-es költségvetése szerint (mert sajnos a 2010-t nem találom az önkormányzat honlapján!) a bevételi főösszeg 3,35 Mrd forint. Milliárd! Ön most évi 10 millió forint többletköltséget említ a nem gödi gyerekek miatt. Ez olyan, mintha az én éves nettó jövedelmem 3,35 millió forint lenne, és emellett 10 ezer Ft-ról vitatkoznánk. Nekem megérne éves szinten 10 ezer Ft-ot a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a tisztesség!!! Pedig messze nincs nettó 3,35 millió Ft jövedelmem.

Ön, mint LMPs politikus, tényleg úgy gondolja, hogy Göd önkormányzatának nagyobb szüksége van az évi 10 millió Ft-ra, mint arra, hogy az országban a szabályok kiszámíthatóak és tisztességesek legyen? Nézze meg a blog bejegyzéseket. Ön szerint mi jött át ebből az egészből az embereknek? Az, hogy valami csókosnak a gyereke lemaradt fél ponttal az ingyenes nyelvoktatásról, és ezért sebtében felrúgták miatta a szabályokat, és utólag megtiltották, hogy a teljesítményük alapján amúgy felvett nem gödi gyerekeket beírassák. Mert hiszen nem azzal keresték Önt meg az érintett szülők, hogy jaj, nem veszik fel a gyerekeiket a sima osztályba, hanem azzal, hogy fizetni kell a nyelvórákért. Mert a nem gödieket vették fel az ingyenes osztályba.

Na de most lássuk az Ön másik érvét - túl sok a gyerek, nem lehet őket fizikailag elhelyezni.
Ha jól értem, eredetileg az volt az iskola elképzelése, hogy indít három ingyenes két tannyelvű osztályt (két angolt és egy németet), egy fizetős két tannyelvűt és egy sima osztályt. Vagyis öt osztállyal számoltak. Legalábbis a szülők így értesültek. A tiltás hatására a nem gödiek átjelentkeztek Gödre, úgyhogy most indul három ingyenes két tannyelvű, és két sima osztály. Ha jól látom, mégsem kellett felhúzni azt a plusz épületszárnyat, amit Ön oly szemléletesen előadott. Vagyis a gyerekek eredetileg is elfértek, és most is elférnek.

Egy Göd nagyságú önkormányzatnak a tisztességes játékszabályok meg kellene, hogy érjen évi 10 millió forintot. Egy LMPs képviselőnek a pláne! Milyen alternatívát mutatnak Önök fel a kormánypolitikához képest, ha kicsiben ugyanazt csinálják, mint a kormány nagyban?

(Elnézést mindazoktól, akik egyet értenek a kormánypolitikával. Én egy ellenzéki képviselőtől kérem számon az ellenzéki politikát.)

Padre M 2011.04.13. 23:59:36

"szerintem is felelős a városháza is. Mégpedig főleg azért, mert egészen idén március 31-ig egyáltalán nem tudott semmit arról, hogy kik járnak a "Huziba", milyen rendszer szerint kerülnek be a gyerkőcök egyes osztályokba, és hogyan gazdálkodik az iskola saját, önálló költségvetésén belül."

Sajnálatunkat fejezzük ki emiatt.
A február 10-i (március 31-e előtti dátum !!) KOSB ülés jegyzőkönyvében is tárgyaltak a Huzelláról. Tehát anélkül hoztak felelős döntést, hogy kellőképpen tájékozódtak volna az iskoláról? Úgy gondolom, hogy legalább az oktatási bizottságnak illett volna az iskola honlapjáról tájékozódni, ott ugyanis a felvétel rendszere, feltételei egyértelműen elolvashatóak. Innen tájékozódtak a szülők is.
Azon egyszerű feltétel, miszerint kéttannyelvű osztályba való jelentkezéskor az "Azonos pontszám esetén a gödi gyerekek elsőbbséget élveznek" (lásd huzellaiskola.hu), a napnál világosabban mutatja, hogy az iskola nyitva áll "idegen gyermekek" előtt is, és a gödieknek csupán ennyi az előnye, nem több.
Valószínű, hogy a képviselőtestület az április 4-ei döntése előtt sem olvasta ezt.

Vajon mi a garancia arra, hogy a Képviselőtestület a jövőben nem fog visszamenőleges hatállyal szabályt módosítani?
"a hitelességet csak egyszer lehet elveszíteni"

Hlavács J 2011.04.14. 09:32:28

@Kis Hal: @Padre M:
Kitartok...
Öt osztály indul, ahogy az iskola tervezte, de úgy, hogy közben elutasítottak legalább 35 nem gödit. (És mondjuk tizenöten meg átjelentkeztek - legalábbis az okmányiroda adatai alapján) Szerintem ez egyértelműen azt jelenti, hogy ha az önkormányzat nem avatkozik közbe, akkor most nagyon nehéz helyzetben lennénk. Plusz még lehet is mutogatni a városházára, mint bűnösre, szóval az iskolavezetés igazán nem járt rosszul.

Az önkormányzat (az idézett KOSB-ülésen és a testületin) előzetesen négy - csupa ingyenes - osztályról döntött, és az iskola semmiféle tájékoztatást nem adott részünkre arról (addig, amíg április 2-án a pm. be nem hívta az igazgatót a megbeszélésre), hogy ennél többet tervez.
A döntések a kéttannyelvűsítésről az igazgató javaslatára, a Vele való többszöri konzultáció után születtek. Miért ne feltételeztük volna róla, hogy megalapozott tervei vannak? A képviselőnek természetesen feladata a széles körű tájékozódás - én odáig el tudok menni, hogy árajánlatot kérek körforgalom-tervezésre - de egyszerűen lehetetlen mindenben szakértőnek lenni, minden egyes gyerek beiratkozási lapját elolvasni. És noha ellenzéki vagyok, nekem nem alaptermészetem a zsigeri gyanakvás - ha egy igazgató azt mondja, szerinte ennyi osztályra lesz szükség, azt feltételezem, tudja, mit beszél. Pláne, ha az érdeklődőknek tartott szülőik után, az ovi-suliba járók számának ismeretében és az előző évek tapasztalataiból kiindulva mondja.

Ami az eredeti cikket illeti, meg az erre kapott reakciókat - noha még mindig azt gondolom, a gödi iskolának elsősorban a gödi gyerekeket kell szolgálnia (mint ahogy a gödi képviselőknek meg a gödiek érdekeit) - azt hiszem, abban mindenképpen igazat kell adnom Önöknek, hogy a játékszabályokat nem illik utólag megváltoztatni, és hogy az önkormányzatnak (nekem is) sokkal jobban kellett volna figyelnie. Ezzel együtt még mindig meggyőződésem, hogy jó döntés volt "elindítani ezt a lavinát." Szó sincs szabályok visszamenőleges megváltoztatásáról. A szabályokat menet közben valaki más változtatta meg, a gödi önkormányzat csak visszaterelte a dolgokat a törvényes keretek közé.

És noha már régen nem a pénzről van szó: néhány tízmilliós tétel kell csak hozzá, hogy összejöjjön a százmillió, aztán a milliárd. Vagy máshonnan: a KOSB összesen évi egymilliót tud elosztogatni rendezvényekre, pályázatokra, bármire. Ahhoz képest a 10 például rengeteg.

andreav 2011.04.14. 17:44:51

Kedves Judit!

Azt esetleg meg lehet tudni, hogy még miért nem publikus az osztályok beosztása? A god.hu oldalon is 5 osztályról írnak, amit Ön is megerősített. Mégis az iskola még nem tudja az osztályok névsorát és a még szülők türelmét kérik (1 héttel ezelőtt mára ígérték, hogy érdeklődhetünk, de ma újabb üzenetet olvashattunk az iskola weboldalán, miszerint még egyeztetés szükséges). Minket a "fizetős" emelt angolra vettek fel eredetileg, amivel "nagyjából" elégedettek is voltunk (bár még szeretném megnézni a gyerekem felvételi feladatlapjait és pontszámát), de most még azt sem tudjuk, hogy lesz-e ilyen osztály. Az a hír járja, hogy az Önkormányzat nem akarja engedélyezni az emelt angolos osztályt (bár lehet, hogy ez csak pletyka), csak a simákat, amit nem nagyon értek, mivel itt a plusz angol oktatást a szülők finanszíroznák. Várom válaszát, amennyiben tud ezügyben segíteni. Köszönettel.

Hlavács J 2011.04.15. 10:13:20

Kedves andreav!

Kedden a beosztást készítő tanítónő kérdésemre azt mondta, készen van. Ehhez képest döbbenten hallottam mástól is, hogy még mindig nem tudni semmit. Utána fogok járni, mert nem tudom, mik az iskola tervei, és arról sem hallottam, hogy az önkormányzattól kértek volna bármit, vagy hogy az elutasított volna bármilyen engedélyt. (Persze én sem tudhatok mindenről, hiszen csak az ülésekre vagy konkrét ügyekben járok a városházán.)

Hlavács J 2011.04.15. 10:55:52

Leírom, amit a végleges osztálybeosztások ügyében sikerült megtudnom - sajnos ez nem egy dátum, amikorra kiderül az igazság, hanem a késlekedés magyarázata.

Gondolom, az iskola semmiképpen sem szeretné, ha még egyszer meg kéne változtatnia azt, amit mondott - tehát csak akkor fognak nyilatkozni, ha már tényleg teljesen biztosak a dolgukban.
A helyzetet leginkább az bonyolítja, hogy a Németh Lászlóból kénytelenek átirányítani az alsógödi jelentkezőket, mert semmiképp sem férnek be az épületbe - tehát ezekkel a tanulókkal is számolni kell.
Aki gödi, annak (a törvény miatt is) mindenképpen helye lesz a Huzellában - az alsógödieknek azért, mert körzetesek, a felsőieknek azért, mert a körzetes iskolájukba úgyse tudnák átvenni őket. A kérdés, hogy ezen kívül van-e hely - valószínűleg nincs. Mindenesetre azért nincs válasz, mert még mindig bizonytalan kicsit az is, hányan fognak végül a Huzellába járni.

andreav 2011.04.15. 12:14:23

Kedves Judit!

Köszönöm, hogy utánajárt az ügynek.
Mi alsógödiek vagyunk, tehát az nem is kérdéses, hogy oda fog járni a gyerekünk, csak még nem tudjuk, hogy melyik osztályba. Az emelt angolos volt a cél, ide fel is vették, de közben úgy tudom, hogy a 3 kéttannyelvű mellett 2 sima osztályt terveznek indítani, amelyből az egyik napköziotthonos, a másik hazajárós és sok szülőnek az a kérdése (akiknek a gyerekét felvették az emelt "fizetős" angolra, mert ide akartak jelentkezni, vagy azért mert nem fértek be a kéttannyelvűbe), hogy lesz-e ilyen osztály. Az iskola irodájában alá lehet írni egy papírt azoknak a szülőknek, akik szeretnék az emelt angol oktatását, bár szerintem erről sokan nem is tudnak. Én az iskolában kaptam ezt az információt és azt mondták, hogy a szülőknek kell kérni az emelt angol oktatását. Másrészről, mint ahogy a korábbi hozzászólásomban említettem, az oviban az a hír terjed, hogy 2 sima osztály lesz és az önkormányzat nem akarja engedni az emelt angolos osztály indítását. Remélem ez változni fog, mert szerintem az igény meglenne rá, az előző években is indult ilyen osztály (igaz, hogy csak 1 kéttannyelvű angol volt). Nem tudom, hogy abba van-e beleszólása az önkormányzatnak, hogy az egyik sima osztály emelt angolos lehessen ha van rá igény, hiszen itt a szülők finanszíroznák az emelt angol oktatás többletköltségét.

marili 2011.04.15. 19:44:02

Ahogy én látom az ügyet:
Adott egy - immár Vác és Budapest között a legjobbnak tartott - iskola, agilis, innovatív pedagógusokkal és vezetéssel, akik munkájukkal értéket teremtenek egy olyan helyzetben, melyben szinte minden pusztul. Az iskolai dokumentumokból (én valóban elolvastam) kirajzolódik egy rugalmas rendszer, mely számtalan lehetőséget kínál a későbbiekben is a gyermekeknek. Fizetős osztály nincs, úgy, ahogy a blogolók emlegetik. Az alapoktatás ingyenes és a két tannyelvű is, melyet az önkormányzat finanszíroz. Az a szülő, aki műsoron kívül plusz órákat igényel fizethet akár az angol többletórákért, de másért is, így nem kell a gyereket nyelvórákért egyéb tanfolyamokért ide-oda utaztatni, helyben, biztonságban maradhat, ráadásul olcsóbb.(Mi angolért az oviban 900 Ft-ot fizetünk egy fél óráért, meg hastáncot is havi 3500-ért). Ilyen órák megszervezésére joga van az intézményeknek.
Adott még néhány sértett szülő, akik egyrészt remélték, hogy gyermekük magas szintű nyelvi képzésben részesül, de sajnos ez nem sikerült (valóban az ilyen intézményekben a többletterhelés miatt van játékos képességmérés - lsd. Karinthy ÁMK Iskolája a szomszédban, Bp.-en). Másrészt a szülők másik fele nem akarta ezt az oktatási formát (hiszen kicsik még, ne stresszeljük, terheljük őket), de nem tudják túltenni magukat azon, hogy "csak" általános tantervű osztályba járhat gyermekük - talán mégsem tisztázták magukban vágyaikat? Hiszen, ha ideálisabb a sima osztály, miért foglalkoznak az üggyel olyan buzgón? (Itt jegyzem meg, hogy gyermekeink nem Gödön járnak, fognak járni iskolába, így is eljártunk az ovisuliba , nagy élmény volt, tudtuk, mit vállalunk, az iskola nem kecsegtetett semmivel.)
És nem utolsó sorban, kedves Judit, adott egy régi-új képviselő-testület, egy régi jegyzővel, s egy olyan polgármesterrel, akinek ez a második ciklusa, előtte pedig a város gazdasági vezetője volt. Nem ? És nem tudnak semmit az egyik intézményük finanszírozásáról és működéséről? Ez a szűziesség szokatlan a politikában. Nem csoda, hogy Göd az egyik legeladósodottabb város. Nagy lehet a nyomás rajtuk. Furcsállom azt is, hogy azután éri az iskolát ilyen támadás, hogy meghiúsult az egyháznak való állítólagos átadása.
Judit, zavar, hogy szövegeiben állandóan célozgat valakire, a szörnyű felelősre az iskola körül, nevezze meg...
majd kérem a gödieket válasszák meg polgármesterüknek, hátha hozzáértésével a várost is felvirágoztatja.

Hlavács J 2011.04.19. 09:23:48

Kedves Marili!
Önnek inkább írtam egy egész posztot :)
lmpgod.blog.hu/2011/04/18/egy_botrany_margojara_gondolatok_a_kozoktatasrol
Amit abban nem említettem: egyáltalán nem volt szó egyháznak átadásról. Nem tudom, milyen támadás érte az iskolát. Nem tudom, mire gondol a szörnyű célozgatásokkal. Egyértelműen leírtam, többször is, hogy kit miben tartok felelősnek.
A polgármesteres részre inkább nem reagálok - két éve egy gödi levlistán tiltakoztam az ötlet ellen, amikor valaki azt javasolta, pampogás helyett választassam meg magam képviselőnek.

Csimuta 2011.04.23. 14:53:41

Kedves szülők.

Csak annyi lenne a kommentem, hogy nem akkora ász a Huzella mint amekkorának beállítják....
Nem is értem mi ez a nagy beiratkozási láz.
Tudom mit beszélek, 4 évig oda jártak a gyermekeim, s eleinte fűt-fát ígértek, amiből persze szinte semmi nem valósult meg.....
Inkább tanítót tessenek választani, ne iskolát!!!
Itt a Huzellában is van ilyen tanító-tanár és olyan is.
A lányom pl. nagyon csúnyán kifogta egy igazi rosszindulatú részrehajló tanítónénivel, s ettől fogva alig várta, hogy elkerüljön ebből az iskolából, bármennyire is szerette a társait.
Persze az is hozzá tartozik, hogy én nem jártam be napi szinten segget nyalni!!!
És hogy mennyire rugalmas az iskola!!
Semennyire!!!
4 év alatt az élsportoló gyerekemet egy diákolimpiára sem nevezték be!
Amikor nagy nehezen elhatározta, hogy szavalóversenyen indul, nem mehetett, mert nem ő a legjobb....honnan tudják....
Az anyák napi műsorban egy sort sem kapott, mert sportolni merészel..........ott ültem és a kislányom oldalt állt a német tanító nénivel!!!!!
Tehát kedves szülők annak a legjobb ez az iskola aki belefér a kockába, ha nem akkor pedig szíveskedjenek levágni a gyermek kezét-lábát fülét-farkát, mert bizony aki esetleg nem abban tehetséges amit itt elképzelnek az le van szarva!!!
Többször közölték vele ( a saját osztályfőnöke ), hogy ne is jelentkezzen 8 osztályos gimibe, mert úgysem veszik fel! Hát felvették!!!És nem is akármelyikbe!!! És akkor sem dicséretet kapott, hanem leszúrást, hogy miért nem szólt időben
( nem mintha kérdezték volna ) mert ők már leadták az osztálynévsort......
Dunakeszin is vannak pontosan ilyen jó iskolák, csak esetleg nem ilyen jó a marketingjük!!!!!!!
Én a Huzellától 5 percre lakom, de ha lenne iskolás korú gyermekem akkor sem íratnám ide!!
süti beállítások módosítása