LMP GÖD

Ez a gödi lmp-sek blogja. A pártból kilépett önkormányzati képviselő, Hlavács Judit itt folytatja: zoldgod.blog.hu

Friss topikok

  • É-K Zs.: A mélyalapozás időpontja: aug. 1. szerda. Várunk minden lelkes önkéntest, aki szeretne tenni Gödért! (2012.07.04. 13:47) Megszépül a gödi vasúti aluljáró
  • Hlavács J: Megvolt a bizottság (ismét nem lett döntés), és a tegnapi testületin (természetesen) megszavazták ... (2011.12.09. 09:55) Forró vizet a plafonra
  • Hlavács J: Friss hírek: a mai (okt. 26.) testületin "tudomásul vettük" a kormányhivatal észrevételeit, de a r... (2011.10.26. 13:45) Megint szemét - szemétügyek IV.
  • Sparhelt: Hogy miben nincs igazuk? Nem tudom. Ugye az igazság meglehetősen árnyalt dolog, ritkán van birtoká... (2011.06.30. 12:47) Gödi LMP hírlevél 2011. június
  • Hlavács J: Nem, én pl. a visegrádi utcában intéztem el az ügyeimet, mert nem ért rá egy hónapot. Nem mondanám... (2011.06.30. 12:10) Mi NE legyen?

Címkék

1. körzet (1) 2011. december 8 (1) 2 es főút (2) 3. körzet (2) adóbevétel-növelés (1) adótartozás (1) alakuló ülés (1) áldemokrácia (1) alkotmány (1) alsógödi strand (2) aluljárófestés (2) angol (1) antikorrupciós törvényjavaslat (1) beépítés (1) beszámoló (1) beszélgetés (1) bme (1) bme stég (1) búcsú (1) budapest (1) dugó (1) duna (4) dunakeszi (1) duna kotrás (1) duna utca (2) egykulcsos adó (1) előterjesztés (1) emelt szintű (1) energiatakarékosság (1) és (1) Fejlesztéséért (1) festés (2) formális szavazás (1) fűtés (1) garázsvásár (1) gazdaság (2) göd (32) gödi hírlevél (2) gödi sportegyesület (1) gödi sziget (4) gödi városi média kft (5) Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítvány (1) gse (1) helyi vállalkozások (1) hivatalok (1) hlavács judit (2) homoxiget (1) hulladékgazdálkodás (5) huzella tivadar általános iskola (4) Huzella Tornacsarnok (1) infrastruktúra (1) interpelláció (1) ipari park (1) iskolaátadás (1) járások kialakítása (1) képviselőtestületi ülés (5) kerékpártúra (1) kerékpárút (1) kéttanyelvű (2) kettős mérce (1) költségvetés (1) kommunális hulladék (1) komposztálás (1) körforgalom (2) korrupció (1) kosb (1) köszönet (1) Közalapítvány (1) Közbiztonságáért (1) közlekedés (2) közmeghallgatás (4) közoktatás (3) közösségépítés (1) közösségi munka (2) közös jogaink (1) közterek (1) közzététel (1) lakossági fórum (1) lets colour (3) lmp (12) lmp programja (1) magánóvoda (1) mellékág (1) mödlingerné kovács éva (1) munkahelyteremtés (1) nemeskéri út (2) német (1) nem erről volt szó! (1) nem kötelező önkormányzati feladatok (2) nyelvtanítás (1) oktatáspolitika (1) önkormányzat (5) önkormányzati választás 2010 (4) óriásplakát (1) óvoda (1) óvodaépítés (1) óvodai férőhelyek (1) pályázat (2) parkolás (1) pártszakadás (2) politika (1) schiffer andrás (1) sport (1) szabadstrand (1) szavazás (11) szégyenfal (1) szelektív gyűjtés (1) szemétdíj (5) szemétszállítás (5) tájékoztatás (3) takarékoskodás (2) településfejlesztés (3) televízió (3) termálfürdő (1) tulipánültetés (1) tüntetés (1) turizmus (1) újság (2) városi holnap (1) városi televizió (4) városmarketing (3) vasúti aluljáró (4) zöldhulladék (3) zöld iparágak (1) Címkefelhő

Spóroljunk! De min?

2012.01.31. 10:16 Hlavács J

Az ország legaktuálisabb témája: valahogy meg kéne úszni a csődöt. Az adóemelés része már megvan (országosan, helyben is), de ez nem lesz elég. Ki kell találni, mi az, amire ne költsünk többet, mert nem muszáj. És azt is, mi az a nem muszájok közül, ami legkevésbé fog fájni. Mert mindent azért még nem kell feladni, azért annyira csehül nem állunk. (Egyelőre.)
Egyszer már írtam a témáról, de megint aktuális. Ráadásul az a szerencsés helyzet is előállt, hogy a januári Gödi Körkép interjújából kiderül egy s más a városvezetés terveiről is. (letölthető innen)

Tervezni persze nem könnyű. Mennyi lesz a svájcifrank-árfolyam, mit visz el az állam az iskolák mellé - ezeket még csak nem is sejtjük. Így aztán az alapelv az óvatosság kell legyen.

Lássuk, mit szüntetne meg Markó József polgármester úr, és mit gondol erről a gödi LMP:

A régi bölcsőde: Az új megnyitásával elvileg azonnal bezárt volna, de a sok jelentkező miatt erre nem került sor. Jelenleg 100 gyermeket tudnak ellátni, de így sem jut férőhely minden igénylőnek. Ha jól értem, most a régi épületet bezárnák, helyette magánberuházóra bíznák a bölcsisek egy részének ellátását.
Én az egyik telephely megszüntetése helyett inkább azon gondolkodnék, hogyan lehetne bevezetni az immár szedhető személyi térítési díjat. Természetesen nem mindenkitől, és nem is egyenlő mértékben kellene pénzt kérni, hanem a családok jövedelmének figyelembevételével. Kisgyermekes anyaként, ha anyagi vagy karrierokokból dolgoznom kell, még mindig jobb egy mérsékelt díj lehetősége az önkormányzati bölcsiben, mint ha csak a csillagászati árú magánintézmények között válogathatok; megmarad a dolgozók munkahelye; és egy jól kalkulált díjjal az önkormányzat is jobban jár.
Természetesen a döntéshez a számok ismerete is szükséges - de egyelőre nem áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatos adat.

Közterület-felügyelet létszámának csökkentése: A közterület-felügyelet jelenleg négy embert foglalkoztat, egyikük a tavalyi év nagy részét tanulmányi szabadságon töltötte. Meg is látszik a város közterületein! Az iskolák mellett úgy parkolnak tilosban a járdán, hogy gyalogosan el sem lehet férni a kerítés mellett, az árokpartra kihelyezett balesetveszélyes kövek, a kereszteződések beláthatóságát ellehetetlenítő sövények eltávolításáról nincs, aki gondoskodjék. Illegális szemétlerakás, füstölés, tűzijáték... számos olyan szabálysértés van, amelynek kivizsgálására, megbírságolására azért nem kerül sor, mert nincs rá ember. Véleményem szerint a közterület-felügyelet létszámát nem csökkenteni, hanem növelni kéne, és a kiszabott bírságokból finanszírozni a működést. A Huzella Walch épülete előtt minden hétköznap be lehetne szedni az aznapra jutó bérköltséget! A bírság nem csak arra való, hogy elrettentse a szabályszegőket, hanem arra is, hogy ne azok fizessék az adójukból a rendfenntartást, akik miatt nem is lenne szükség ilyesmire.
Legfeljebb megszűnik Gödön a füstölés, tilosban parkolás, szemetelés, rongálás - és akkor majd tényleg lehet más munkát keresni a közterület-felügyelőknek.
Számokat itt sem tudunk mondani, de az biztos, hogy a közterület-felügyelet fenntartása maga kötelező feladat, tehát teljesen úgysem szabadulhatnánk meg tőle. (És mint mondottuk, nem is javasolnánk.)

Okmányiroda: Nem világos számomra, hogy Markó úr mire gondol ezzel kapcsolatban - megszüntetnék? Ha igen, csak támogatni tudjuk. Mivel 2013-tól úgyis állami kézbe kerülnek az okmányirodák, és igen valószínű, hogy a gödit bezárják, jó lenne nekünk lépni, még azelőtt, hogy a szolgáltatás mellett esetleg a drágán vásárolt Pesti úti épületet is elveszíti a város. A Körképben is szereplő adat szerint 40-50 milliót spórolhatunk ezen a tételen évente.

Orvosi ügyeleti ellátás változása: A rendelőben dolgozó orvos este 11-ig ügyelne, viszont Dunakeszin egész éjjel egy rendelőben ügyelő orvos és egy Gödre is kijáró orvos látná el a lakosságot. Még vannak nem tisztázott részletek, de az eddigi információk alapján támogatható a javaslat, ami 15 milliót hagyna a kasszában.

És akkor néhány saját ötlet:

Szeretjük a nyilvánosságot, de vajon kell-e nekünk havi 1,8 millióért saját televízió? Hányan nézik? Milyen a színvonala?
Létezik olyan cég, amelynek szolgáltatásai között robotkamerás felvételkészítő rendszer és internetes közvetítés is szerepel. A kezdő beruházás 4-5 millió, a havi fenntartás néhány tízezer forint. Persze tavaly két évre szóló szerződést kötöttünk a Royal Médiával, és egy halom pénzt költöttünk a Rubicom fejállomás kiépítésére, valamint megszereztük a kábeltévés csatornákat. De azért el lehet gondolkodni rajta.

A Gödi Körkép nekem sokkal jobban tetszik az új főszerkesztő munkába állása óta. Sokkal érdekesebbek a cikkek, izgalmasabbak a fotók, "többszólamú" a szerkesztőség, profibb a tördelés. Sajnálnám, de azért inkább ezen spórolnék, mint mondjuk az iskolákon.

Valószínűleg sokat lehetne spórolni a TESZ-ben, és esetleg a polgármesteri hivatalban is - de mivel a TESZ gazdálkodása egy egyszeri képviselő számára teljesen átláthatatlan, erről nehéz mit mondani. Mindenesetre, ha én lennék a polgármester, az első dolgom lenne részletes kimutatásokat készíttetni arról, hogy pontosan mi mennyibe is kerül és mennyi bevételt hoz, illetve átalakítani a könyvelést úgy, hogy legalább külön költséghelyen szerepeljenek az egyes intézmények. Úgy látom, erre azért van szándék - csak iszonyú lassan őrölnek a malmok, talán az ellenérdekeltségek miatt is.

Aztán vannak helyek, ahonnét nem vonnánk el forrásokat, ameddig csak lehetséges: ezek az oktatási intézmények, a szociális ellátások, a közterületek, parkok fenntartása, a tornacsarnokok. Vagy a strand, ami nagyjából nullszaldós - bár ez esetben azért elgondolkodnánk, nem lehet-e valahogy bevételtermelővé alakítani.

Mindenesetre felsoroljuk, hol lehetne húzni a nadrágszíjon. Önök min spórolnának?
 

Szólj hozzá!

Címkék: göd takarékoskodás nem kötelező önkormányzati feladatok

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpgod.blog.hu/api/trackback/id/tr734023694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása