LMP GÖD

Ez a gödi lmp-sek blogja. A pártból kilépett önkormányzati képviselő, Hlavács Judit itt folytatja: zoldgod.blog.hu

Friss topikok

  • É-K Zs.: A mélyalapozás időpontja: aug. 1. szerda. Várunk minden lelkes önkéntest, aki szeretne tenni Gödért! (2012.07.04. 13:47) Megszépül a gödi vasúti aluljáró
  • Hlavács J: Megvolt a bizottság (ismét nem lett döntés), és a tegnapi testületin (természetesen) megszavazták ... (2011.12.09. 09:55) Forró vizet a plafonra
  • Hlavács J: Friss hírek: a mai (okt. 26.) testületin "tudomásul vettük" a kormányhivatal észrevételeit, de a r... (2011.10.26. 13:45) Megint szemét - szemétügyek IV.
  • Sparhelt: Hogy miben nincs igazuk? Nem tudom. Ugye az igazság meglehetősen árnyalt dolog, ritkán van birtoká... (2011.06.30. 12:47) Gödi LMP hírlevél 2011. június
  • Hlavács J: Nem, én pl. a visegrádi utcában intéztem el az ügyeimet, mert nem ért rá egy hónapot. Nem mondanám... (2011.06.30. 12:10) Mi NE legyen?

Címkék

1. körzet (1) 2011. december 8 (1) 2 es főút (2) 3. körzet (2) adóbevétel-növelés (1) adótartozás (1) alakuló ülés (1) áldemokrácia (1) alkotmány (1) alsógödi strand (2) aluljárófestés (2) angol (1) antikorrupciós törvényjavaslat (1) beépítés (1) beszámoló (1) beszélgetés (1) bme (1) bme stég (1) búcsú (1) budapest (1) dugó (1) duna (4) dunakeszi (1) duna kotrás (1) duna utca (2) egykulcsos adó (1) előterjesztés (1) emelt szintű (1) energiatakarékosság (1) és (1) Fejlesztéséért (1) festés (2) formális szavazás (1) fűtés (1) garázsvásár (1) gazdaság (2) göd (32) gödi hírlevél (2) gödi sportegyesület (1) gödi sziget (4) gödi városi média kft (5) Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítvány (1) gse (1) helyi vállalkozások (1) hivatalok (1) hlavács judit (2) homoxiget (1) hulladékgazdálkodás (5) huzella tivadar általános iskola (4) Huzella Tornacsarnok (1) infrastruktúra (1) interpelláció (1) ipari park (1) iskolaátadás (1) járások kialakítása (1) képviselőtestületi ülés (5) kerékpártúra (1) kerékpárút (1) kéttanyelvű (2) kettős mérce (1) költségvetés (1) kommunális hulladék (1) komposztálás (1) körforgalom (2) korrupció (1) kosb (1) köszönet (1) Közalapítvány (1) Közbiztonságáért (1) közlekedés (2) közmeghallgatás (4) közoktatás (3) közösségépítés (1) közösségi munka (2) közös jogaink (1) közterek (1) közzététel (1) lakossági fórum (1) lets colour (3) lmp (12) lmp programja (1) magánóvoda (1) mellékág (1) mödlingerné kovács éva (1) munkahelyteremtés (1) nemeskéri út (2) német (1) nem erről volt szó! (1) nem kötelező önkormányzati feladatok (2) nyelvtanítás (1) oktatáspolitika (1) önkormányzat (5) önkormányzati választás 2010 (4) óriásplakát (1) óvoda (1) óvodaépítés (1) óvodai férőhelyek (1) pályázat (2) parkolás (1) pártszakadás (2) politika (1) schiffer andrás (1) sport (1) szabadstrand (1) szavazás (11) szégyenfal (1) szelektív gyűjtés (1) szemétdíj (5) szemétszállítás (5) tájékoztatás (3) takarékoskodás (2) településfejlesztés (3) televízió (3) termálfürdő (1) tulipánültetés (1) tüntetés (1) turizmus (1) újság (2) városi holnap (1) városi televizió (4) városmarketing (3) vasúti aluljáró (4) zöldhulladék (3) zöld iparágak (1) Címkefelhő

Milyen Gödöt szeretnénk? III. - közterek, környezet, turizmus

2012.11.18. 10:00 Hlavács J

Hangulatunkat, lakóhelyünk otthonosságát nem csak lakásunk, hanem a tágabb lakókörnyezet minősége is meghatározza. Nem mindegy, társasházban vagy kertes övezetben élünk, hogy az utca le van-e aszfaltozva, van-e közvilágítás, de az sem, mennyi fa nő a környéken, van-e park, játszótér, bolt, iskola, orvosi rendelő.

A város mérete - beépítések, infrastruktúra

A külterületi földek belterületté minősítése számos ingatlanspekulációra, korrupcióra adhat lehetőséget. Jelenleg semmi biztosat nem tudunk arra nézve, hogy milyen külterületek átminősítése szerepel a városvezetés terveiben. (Reméljük ez azt jelenti, egyé sem.) Mi azt gondoljuk, hogy a város ne nőjön tovább. Épp elég probléma hogy az előző parcellázásokból származó városi bevételek nem fedezték az oktatási, egészségügyi és szociális intézmények szükséges bővítését, a tömegközlekedés, a parkolóhelyek és az úthálózat fejlesztését, így több ezer embernek kell jelenleg is ezen alapvető infrastrukturális elemek nélkül élnie. Azon sajnos már nem lehet változtatni, hogy néhány éve egész táblákat soroltak építési övezetbe, amelyek csak a gazdasági válság miatt állnak azóta is eladatlanul. De azt a hibát soha többé nem szabad elkövetni, hogy az önkormányzat településrendezési szerződés megkötése nélkül minősít át földterületet, ezzel sokszoros haszonhoz juttatva befektetőket, miközben a járulékos költségeket (infrastruktúra-fejlesztés, intézménybővítés) az adófizetőknek kell állnia.
Ha kimondatik, hogy nem lehet számítani további parcellázásokra, akkor a belső részeken elhelyezkedő, jelenleg lakatlan házak iránt is megnő a kereslet, áruk visszatér a normális szintre, újra élettel telhetnek meg a romosodásra ítélt belterületi épületek.

kossuthtér11kicsi.jpgKossuth tér

Közösségi terek, parkok, fasorok

Gödön szerencsére sok parkosított terület van, ahol kikapcsolódhatunk. A Kossuth tér rendezése is ezek számát gyarapította. Ám egy kisvárosnak szüksége van köztérre is, amely a társadalmi élet színtere. Ahol kulturális rendezvényeket, vásárokat, ünnepségeket lehet tartani. Meg kell őrizni a szóba jöhető területeket, hogy ne használják fel őket útszélesítésre vagy boltok parkolóinak, a beépítésről nem is beszélve. Ha nem megy egyszerre, akkor előre el kell különíteni az erre szánt összegeket, hogy három vagy öt év múlva összejöjjön a fejlesztéshez szükséges forrás.

Az utolsó szervezett nagyarányú közterületi fásítás az 50-es évek végén volt. Ezek a fák tették Gödöt vonzóvá, országosan is az egyik legzöldebb településsé. Árnyékuk teszi számunkra könnyebben elviselhetővé a forró nyarakat. Mára ezek a fák kezdenek életük végére érni, sőt sokat közülük már kivágtak. Üdvözöljük a már megindult ültetéseket, de azt gondoljuk, még nem dőlhetünk hátra. Ha nem kezdünk ismét nagyarányú fásításba, akkor a város sokkal kopárabb lesz 10 év múlva. Az Oázis lakóparkot sem szabad elhanyagolni - nagy kár, hogy az utak annyira keskenyek sok helyen, hogy lehetetlen komolyabb méretű növények telepítése. A parcellázáskor a vállalkozó jól járt, de az itt lakók sohasem sétálhatnak majd árnyas fasorok alatt - amennyit lehet, azért javítani kell a helyzetükön.

Természeti értékeinket - Nemeskéri-kiserdő, Duna-part, Szakáts-kert - őriznünk kell. Nem csak azért, mert "zöldek" vagyunk, hanem mert ez akár pénzben is kifejezhető értéket jelent. Gondoljuk csak végig, meginna-e valaki egy pohár sört, üdítőt az alsó- vagy a felsőgödi strandon, ha az egy elhanyagolt, aszfalttal burkolt parkoló lenne, mint pl. a budapesti rakpartok többsége? Ugye hogy nem? Máris minimum három (embereket eltartó és adót is fizető) vállalkozással volnánk szegényebbek. Gondoljunk erre, ha már saját jó közérzetünket nem is tudjuk számszerűsíteni!

Turizmusfejlesztés

Göd építse fel az imázsát! Szerintünk ez a szelíd turizmus legyen, a kerékpáros és vízisport-infratruktúra fejlesztésével, lovas útvonalakkal, ártéri tanösvényekkel, botanikuskerttel. A fürdő fejlesztése a sportcélú felhasználás irányába történjen – szerintünk fedett uszodára van szükség, nem wellnessközpontra. Ha utóbbiban mégis látna fantáziát egy magánberuházó, nem kell megakadályozni – de közpénzt ne erre fordítsunk. Adottságaink nagyon jók - a Duna-part, Budapest, Vác közelsége, a kerékpárút, a csónakházak... használjuk ki! 

 

E.B.,

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus infrastruktúra göd beépítés közterek városmarketing településfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpgod.blog.hu/api/trackback/id/tr314909921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása