LMP GÖD

Ez a gödi lmp-sek blogja. A pártból kilépett önkormányzati képviselő, Hlavács Judit itt folytatja: zoldgod.blog.hu

Friss topikok

  • É-K Zs.: A mélyalapozás időpontja: aug. 1. szerda. Várunk minden lelkes önkéntest, aki szeretne tenni Gödért! (2012.07.04. 13:47) Megszépül a gödi vasúti aluljáró
  • Hlavács J: Megvolt a bizottság (ismét nem lett döntés), és a tegnapi testületin (természetesen) megszavazták ... (2011.12.09. 09:55) Forró vizet a plafonra
  • Hlavács J: Friss hírek: a mai (okt. 26.) testületin "tudomásul vettük" a kormányhivatal észrevételeit, de a r... (2011.10.26. 13:45) Megint szemét - szemétügyek IV.
  • Sparhelt: Hogy miben nincs igazuk? Nem tudom. Ugye az igazság meglehetősen árnyalt dolog, ritkán van birtoká... (2011.06.30. 12:47) Gödi LMP hírlevél 2011. június
  • Hlavács J: Nem, én pl. a visegrádi utcában intéztem el az ügyeimet, mert nem ért rá egy hónapot. Nem mondanám... (2011.06.30. 12:10) Mi NE legyen?

Címkék

1. körzet (1) 2011. december 8 (1) 2 es főút (2) 3. körzet (2) adóbevétel-növelés (1) adótartozás (1) alakuló ülés (1) áldemokrácia (1) alkotmány (1) alsógödi strand (2) aluljárófestés (2) angol (1) antikorrupciós törvényjavaslat (1) beépítés (1) beszámoló (1) beszélgetés (1) bme (1) bme stég (1) búcsú (1) budapest (1) dugó (1) duna (4) dunakeszi (1) duna kotrás (1) duna utca (2) egykulcsos adó (1) előterjesztés (1) emelt szintű (1) energiatakarékosság (1) és (1) Fejlesztéséért (1) festés (2) formális szavazás (1) fűtés (1) garázsvásár (1) gazdaság (2) göd (32) gödi hírlevél (2) gödi sportegyesület (1) gödi sziget (4) gödi városi média kft (5) Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítvány (1) gse (1) helyi vállalkozások (1) hivatalok (1) hlavács judit (2) homoxiget (1) hulladékgazdálkodás (5) huzella tivadar általános iskola (4) Huzella Tornacsarnok (1) infrastruktúra (1) interpelláció (1) ipari park (1) iskolaátadás (1) járások kialakítása (1) képviselőtestületi ülés (5) kerékpártúra (1) kerékpárút (1) kéttanyelvű (2) kettős mérce (1) költségvetés (1) kommunális hulladék (1) komposztálás (1) körforgalom (2) korrupció (1) kosb (1) köszönet (1) Közalapítvány (1) Közbiztonságáért (1) közlekedés (2) közmeghallgatás (4) közoktatás (3) közösségépítés (1) közösségi munka (2) közös jogaink (1) közterek (1) közzététel (1) lakossági fórum (1) lets colour (3) lmp (12) lmp programja (1) magánóvoda (1) mellékág (1) mödlingerné kovács éva (1) munkahelyteremtés (1) nemeskéri út (2) német (1) nem erről volt szó! (1) nem kötelező önkormányzati feladatok (2) nyelvtanítás (1) oktatáspolitika (1) önkormányzat (5) önkormányzati választás 2010 (4) óriásplakát (1) óvoda (1) óvodaépítés (1) óvodai férőhelyek (1) pályázat (2) parkolás (1) pártszakadás (2) politika (1) schiffer andrás (1) sport (1) szabadstrand (1) szavazás (11) szégyenfal (1) szelektív gyűjtés (1) szemétdíj (5) szemétszállítás (5) tájékoztatás (3) takarékoskodás (2) településfejlesztés (3) televízió (3) termálfürdő (1) tulipánültetés (1) tüntetés (1) turizmus (1) újság (2) városi holnap (1) városi televizió (4) városmarketing (3) vasúti aluljáró (4) zöldhulladék (3) zöld iparágak (1) Címkefelhő

Áldemokrácia

2012.10.10. 13:08 Hlavács J

Mindig voltak olyan szavazások, ahol az egyszeri képviselőnek nincs valódi döntési lehetősége. Ilyenek pl. a közbeszerzések - vannak pontszámok, egyértelmű a győztes, a gombnyomás csak formalitás. Vagy az ösztöndíjpályázatok - világos az elbírálási rendszer, a bizottság dolga csak az (egyébként nem felesleges) ellenőrzés és az elfogadás.
Mostanában viszont megszaporodtak az olyan szavazások, amelyre törvény "kényszeríti" a képviselő-testületeket, de valódi döntési jogkörről valójában egyáltalán nincsen szó.
A legutóbbi rendes testületin (szeptember 26.) az iskolaátadás volt ilyen - szavaznunk kellett arról, akarjuk-e működtetni az iskolaépületeket. Nem fenntartani - az érdemi beleszólást jelentene az ott folyó munkába - hanem fűteni, festetni, takaríttatni. A nyakatekert szöveget a köznevelési törvényhez tartozó végrehajtási rendelet tartalmazza, azt kötelező megszavazni, módosítási lehetőség nincs (érdekességképpen: aki működtetni akar, annak kell nemmel szavaznia). A jegyző száján keresztül a "feljebbvalók" egyúttal világossá tették: azt a települést, ahol nem szavaznak megfelelően, megvizsgálják - ha mégis képes a bevételeiből iskolát működtetni, akkor úgyis kelleni fog neki. A felelős döntéshez szükséges pénzügyi információkból a kiadási oldal (mibe fáj az üzemeltetés) hozzávetőlegesen rendelkezésre áll ugyan, a másik, nem elhanyagolható részlet, a várható önkormányzati bevételek (a központi költségvetés hiányában) nem is sejthetők. A gödi többség (az ország összes többi településéhez hasonlatosan) természetesen engedelmesen megszavazta a határozatokat. (Én - mivel mind az igent, mind a nemet egyformán rossz döntésnek láttam - néhány csodálkozó pillantást kiváltva, jobb híján, kinyomtam a jelenlétet jelző gombot.)

Ma (október 10-én) a járások kialakításához kapcsolódó ingó- és ingatlanátadások, valamint a személyi áthelyezésekről szóló döntések voltak napirenden. Ismét központilag kiküldött szöveg, a nyilvánvaló elírások (összecserélt Átadó és Átvevő) sem javíthatók, jegyzői szomorkodás az építéshatóság Dunakeszire kerülése kapcsán - és engedelmes gombnyomogatás, ellenzéki tartózkodással.

A Fidesz-KDNP-s önkormányzatok (nagyjából az összes) persze kénytelenek igazodni. Nyilvánvaló, hogy a Országgyűlés polgármesteri lobbija erőtlen (és/vagy személyesen nem érdekelt) az önkormányzati rendszer megvédésében vagy legalább kicsit értelmesebb mértékű központosításában. A parlamenti ellenzék nem rúg labdába, a "zemberek" fásultak és érdektelenek. De mire való ez a a színjáték? Minek ennyit bonyolítani, amikor egy reggeli kormányülésen elhangzott ötletből estére törvény lesz, lásd nyerőgépek? Minek szavaztatni a képviselő-testületeket olyan ügyekben, amikben nyilvánvalóan nem dönthetnek?

Költői kérdések ezek, nem is az önkormányzatokban kell keresni rájuk a választ - de azért attól még itt vannak, engem elszomorítanak. Vajon mi jár a fideszesek fejében?

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat áldemokrácia göd iskolaátadás járások kialakítása formális szavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpgod.blog.hu/api/trackback/id/tr454830556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása